ΟΜΙΛΙΑ απερχόμενου Προέδρου Ν. Λαλιώτη - Παρουσίαση πεπραγμένων

Στην διάρκεια της Προεδρίας 2016-2017 έγινε προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης και οργάνωσης της Εταιρείας.


-Ολοκληρώθηκε η αλλαγή της γραμματείας, με την νέα γραμματέα κα Αλεξάνδρα Οικονόμου, στα γραφεία μας με ωράριο Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6-8 μμ.

-Έγινε καταγραφή του συνόλου των Ορθοπαιδικών Χειρουργών της Μακεδονίας και Θράκης, ανεξαρτήτως εάν είναι μέλη ή όχι της Εταιρείας. Καταχωρήθηκε σύνολο 650 Ορθοπαιδικών Χειρουργών.

-Πραγματοποιείται συστηματική καταγραφή πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ και τακτοποίηση εισερχομένων – εξερχομένων εγγράφων.

-Εστάλη ειδοποίηση προς όλα τα μέλη της εταιρείας για την οικονομική τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, σύμφωνα με την απόφαση για την κάλυψη των οικονομικών εκκρεμοτήτων από προηγούμενα έτη.

-Ανακοινώθηκε από τον γραμματέα του ΔΣ και Β’ Αντιπρόεδρο κ. Σαββίδη η ΑΥΞΗΣΗ των αιτήσεων νέων Τακτικών και Εκτάκτων μελών της Εταιρείας.

-Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ της εταιρείας, μετά την οργάνωση από τον προηγούμενο Πρόεδρο κ. Στάθη Καλύβα, αναβαθμίσθηκε ακόμη περισσότερο και παρουσίασε μεγάλη αύξηση στην επισκεψιμότητα.

-Η Εταιρεία οργάνωσε και συμμετείχε σε ικανό αριθμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν:

1. Το Ελληνοτουρκικό Δια-Πανεπιστημιακό Συνέδριο στην Καβάλα, με ιδιαίτερη επιτυχία (Μάιος 2016).

2. Το 7ο Διαβαλκανικό Αρθροσκοπικό Συνέδριο (Σεπτέμβριος 2016).

3. Η Hμερίδα "Παθήσεις κορμού, άνω άκρων, κάτω άκρων στους εφήβους", στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριος 2016).

4. Το 2ο Σεμινάριο Χειρουργικής Άνω άκρου: Αρθροπλαστική Ώμου-Αγκώνα (Οκτώβριος 2016).

5. Το 3rd Masterclass in Arthroplasty Surgery (Δεκέμβριος 2016).

6. Το Σεμινάριο ΕΛΙΟΣ (Δεκέμβριος 2016).

7. Το 1ο Σεμινάριο Αρθροσκόπησης Αγκώνα και 3ο Σεμινάριο Τενοντομεταθέσεων Άνω Άκρου (Φεβρουάριος 2017).

8. Τη 15η Αρθροσκοπική Ημερίδα του 424 ΓΣΝΕ (Μάρτιος 2017).

9. Την επερχόμενη Διημερίδα ΣΕΔΚΑ ( Μάιος 2017).

10. Το επερχόμενο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Κακώσεων-Καταγμάτων Κάτω Άκρων (Ιούνιος 2017).

-Πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, σε συνεργασία με τις Ορθοπαιδικές Κλινικές Πτολεμαΐδας και Κιλκίς (Ν. Σαμαρά και Α. Καρανικόλα), η Ημερίδας της Δυτικής Μακεδονίας, με συμμετοχή του συνόλου των συναδέλφων των αντίστοιχων νομών.

-Οργανώθηκαν δύο (2) ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ μαθήματα στην Εταιρεία (Παθήσεις Άκρου Ποδός και Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης) με μεγάλη συμμετοχή Ορθοπαιδικών από ΟΛΟΥΣ τους επαγγελματικούς χώρους, Πανεπιστημιακοί, Νοσοκομειακοί και συνάδελφοι από τον Ιδιωτικό χώρο.

-Πραγματοποιήθηκε η Διανοσοκομειακή συνάντηση των Ορθοπαιδικών Κλινικών (Γ’ Πανεπιστημιακή και Β’ Ορθοπαιδική) του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, με συμμετοχή των Ορθοπαιδικών Κλινικών της Δράμας και της Καβάλας, με ιδιαίτερη επιτυχία.

-Τα μαθήματα ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ με την σταθερή βοήθεια του Καθηγητή Κ. Νάτση, σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία. Η προσφορά του κ. Νάτση είναι μεγάλη στην εκπαίδευση των νέων Ορθοπαιδικών.

-Πραγματοποιήθηκαν και τα Μαθήματα Ειδικευομένων ΟΤΕΜΑΘ, ένα σε προπλάσματα στα γραφεία της ΟΤΕΜΑΘ από τον Α’ Αντιπρόεδρο κ. Γκιβίση και δύο σε ζωντανά χειρουργεία από τον Β’ Αντιπρόεδρο κ. Σαββίδη στο 424 ΓΣΝΕ (Α΄Ορθ. Κλινική).

-ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ: Βραβείο "Στάθη Τσιρλιάγκου" για την καλύτερη προφορική ανακοίνωση του συνεδρίου της ΟΤΕΜΑΘ και βραβείο για την καλύτερη ανηρτημένη ανακοίνωση.

-Υπήρξε ιδιαίτερα καλή συνεργασία με την ΕΕΧΟΤ, με την αυτόνομη συμμετοχή μας στο συνέδριο της Αθήνας (Οκτώβριος 2016) και αντίστοιχη δική τους στο συνέδριο της ΟΤΕΜΑΘ. Η συνεργασία αυτή θα συνεχισθεί, με όφελος και των δύο επιστημονικών εταιρειών. Συνεχίζεται η συνεργασία μας στα πλαίσια του προγράμματος Απόλλων.


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ

-Επανεκδόθηκε το περιοδικό ηλεκτρονικά, με αναδιοργάνωση της εκδοτικής ομάδος, με κάλεσμα για συμμετοχή όλων μας. Τα προβλήματα του ελαττωμένου ενδιαφέροντος παραμένουν, παρά την αναβάθμιση της παρουσίασης του περιοδικού.

-Όλα τα τεύχη του περιοδικού είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα και είναι εύκολη η πρόσβαση για κάθε μέλος.


Οι προβληματισμοί από την θητεία μου στην ΟΤΕΜΑΘ, αφορούν την συνεχιζόμενη δυσχέρεια να ενεργοποιήσουμε οικονομικά και επιστημονικά τα μέλη μας, παρά την οικονομική διευκόλυνση που έγινε, για την τακτοποίηση προηγούμενων εκκρεμοτήτων.

Επίσης η ΜΕΙΩΜΕΝΗ συμμετοχή και το ελαττωμένο ενδιαφέρον των νέων ορθοπαιδικών και των ειδικευομένων. Χρειάζεται περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών μας.

Σημαντικό πρόβλημα είναι ο περιορισμός του αριθμού των συνδιοργανώσεων που μπορεί να χορηγήσει η ΟΤΕΜΑΘ, σε ετήσια βάση. Χρειάζεται έγκαιρη οργάνωση των εκδηλώσεων.


Κλείνοντας θα αναφερθώ στην πρόταση για διετή θητεία του προέδρου, που έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά σημεία. Η διετής θητεία θα επιτρέχει καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό, καλύτερη συνεργασία με την ΕΕΧΟΤ για την πιθανή πραγματοποίηση ΕΝΙΑΙΟΥ ετήσιου ορθοπαιδικού συνεδρίου. Το μειονέκτημα ίσως θα είναι η πιθανή ελάττωση των οικονομικών της εταιρείας. Το τελευταίο είναι δυνατόν να οργανωθεί σωστά σε συνεργασία με την ΕΕΧΟΤ, ώστε να ωφεληθούν τελικά και οι δύο εταιρείες.


Ο απολογισμός του συνεδρίου της Καβάλας, επιστημονικός και οικονομικός θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.


Παραδίδουμε την εταιρεία με οικονομική ευρωστία, όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις της ταμία μας, κας Ζήδρου.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του ΔΣ για την πολύ καλή συνεργασία και το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα που υπήρξε στην εταιρεία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Μ. Σαββίδη για την συνεχή βοήθεια του.


Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Πρόεδρος, κ. Π. Γκιβίσης θα έχει μια πολύ επιτυχή θητεία στα καθήκοντά του. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του και δηλώνω την παρουσία μου δίπλα του, σε ό,τι θα μπορούσα να βοηθήσω.


Νικόλαος Λαλιώτης

Πρόεδρος ΟΤΕΜΑΘ 2106-2017


Πρόσφατα άρθρα: